Napuštena mjesta koja izazivaju jezu.

Napuštena mjesta su odlična za ekspedicije, ali imaju neku svoju misteriju koja budi jezu u čovjeku.

Povijest knjige su jedan od načina da se razumijemo prolazak vremena, ali postoje i neki real-life spomenici koji govore o prošlosti na svoj način pa tako i napustena mjesta. Dok su neki od tih spomenika  dobro zbrinuti i zaštićeni, oni koji su djelomično ili čak potpuno izblijedjeli, često su najzanimljiviji.

Evo izbor nekih od najpoznatijih sablasno napuštenih mjesta diljem svijeta, od kojih svaki ima svoju posebnu draž. Ispod svega prašine, hrđe i pukotina, tu su priče o ljudima koji su živjeli, molili se, imali svoje svakodnevne vožnje vlakom, a kada pokušate zamisliti te ljude i njihove živote, svaka slika dobiva posebnu auru nostalgije. To je kao da su ljudi u tim mjestima jednostavno pokupili i otišli.

S druge strane, to je također fascinantno vidjeti kako neke stvari koje su nekada pripadale ljudima polako se povratile  prirodi opet. Također bi se mogli sjetiti Finskog fotografa Kai Fagerström i njegove slike koliko divlje životinje  preuzele napuštene kuće u šumi Finske. To je samo prirodan krug života i postojanja – a to svakako ima neki strašan prizor!Zar vam ove slike ne izazivaju jezu?

Mlin u Dolini mlinova u Sorrento, Italija

Napuštena mjesta

Slika: Dale Tennyson

Ovaj mlin u Dolini mlinova u Sorrento – Italija, je napušten 1866. Mlin je izoliran od mora izgradnjom Tasso trgu koji je podigao vlažnost na tom području, ali je i uzrok napustenosti.

Nara park Dreamland

Napuštena mjesta koja izazivaju jezu.

Slika: suspiciousminds

Nara park Dreamland inspiriran Disneyland, otvoren je u 1961 Do 2006, međutim, sada je zatvoren. Sada je popularno odredište za urbane istraživače, iako zaštitari i dalje povremeno patroliraju izdaju novčane kazne.

Brod Mar Sem Fim.

Ovaj jeziv duh brod Mar Sem Fim, brazilska jahta koja se nasukala u blizini Ardley uvali na Antarktici. Brazilska posada ga uzela za snimiti dokumentarac, ali jaki vjetrovi i olujno more prisilio posadu da napuste brod. Voda koja pere preko brodskog zamrznula, ispucali trup potonuo jahtu, ali je spašen.

Zeljeznička stanica u Sukhumi, Abhazija

Ova željeznička stanica u Sukhumi Abhazija, je napuštena tijekom rata u Abhazije u 1992 i 1993. Spor između Gruzije i Rusije preko regije izdvojio regiju, ali propadanje stanice zadržava neku svoju bivšu slavu.

Hotel De Salto Kolumbija

Napuštena mjesta koja izazivaju jezu.

Slika: astrophysicistkev

Hotel De Salto otvoren u 1928 u blizini Tequendema Falls u Kolumbiji, služio turistima koji su došli da se dive na 157 metara visok slap. On je zatvoren u ranim 90-ih godina nakon što interes za vodopad opao.

Podvodni grad Kina.

Ovaj nevjerojatan podvodni grad zarobljen u vremenu, star je 1341 godina. Shicheng ili Lion City, nalazi se u pokrajini Zhejiang u istočnoj Kini.Potopljen u 1959 tijekom izgradnje kolodvora Xin'an rijeke. Voda štiti grad od vjetra i erozije kiše tako da je ostao blokiran pod vodom u relativno dobrom stanju.

Beelitz-bolnica-Njemačka.

Ove jezive slike su dio bolničkog kompleksa Beelitz-Heilstätten u Beelitza, Njemačka.Veliki kompleks izgrađen je krajem 1800-ih i pomogao je Adolf Hitler kad se oporavio od rane nogu nastale u bitci kod Somme 1916. Dio kompleksa ostao u pogonu, ali većina su napustili nakon što su Sovjeti povukli iz bolnice u 1995 .


Loading…

Comments

You may also like...