Covjek kontrolira robotske ruke sa umom

Covjek  kontrolira robotske ruke sa umom koje je dobio nakon nesrece u kojoj je izgubio obje ruke.

Leslie Baugh je Colorado čovjek koji je izgubio obje njegove ruke prije 40 godina u električnoj nesreći.Od incidenta koji mu je drastično promijenio život, za njega je bilo nemoguce obavljati redovne poslove, obicne koje je kao i svaki covjek obavljao svakodnevne poslove.


Sada, zahvaljujući timu znanstvenika i liječniku na Johns Hopkins University Laboratorija za primijenjenu fiziku (APL), on je dao priliku za to i još mnogo toga.

Baugh je opremljen sa kostumiranim par robotskih ruku, naziva modularni protetski krakova (MPL), koje se mogu kontrolirati putem Baugovih misli.Nevjerojatna tehnologija omogućuje mu da obavlja radnje koje nitko drugi u svojoj državi nikad nije bio u mogućnosti prije. U stvari on je prvi svjetski covjek koji je imao duplu amputaciju na razini ramena  i koji je ikada nosio i kontrolirao dva potpuno intuitivno, umno kontrolirana uda istovremeno.

Iako je on jedini u mogućnosti isprobati ruke (ramena) u laboratoriju za sada, krajnji cilj John Hopkins za Baugha (i za slicne amputacije poput njega) je dopustiti mu da nosi par  za dom za svakodnevnu uporabu.


Loading…

Comments

You may also like...