Lomile prste radi ljepote – je li ovo NAJBRUTALNIJA TRADICIJA U HISTORIJI?

Posljedni tragovi nezamislive drevne tradicije vezanja stopala. Fotograf snimio deformisana stopala koja su uzrokovana jednom od najbrutalnijih tradicija u historiji.

tradicija

Kroz historiju muškarci i žene su podjednako pretrpjeli bol i agoniju u ime ljepote, iz prakse modifikacija tijela u autohtonim plemenima širom svijeta, pa sve do stegnutih korzeta u drevnoj Evropi i moderne prakse, pirsinga, tetovaži i raznih oblika estetske operacije.

tradicija

Ali ništa ove tradicije nisu uporediti u pogledu trajanja agonije sa drevnom kineskom tradicijom vezivanja stopala.
Danas, postoje preostalih nekoliko žena u Kini sa vezanim stopalima, tako da je fotograf Jo Farrell sjedištem u Hong Kongu  krenuo na snimanje posljednje tragove ove drevne prakse.

Drevno porijeklo nije poznato za neke, ali prema nekim računima, vezivanje stopala seže sve do dinastije Shang u (1700 – 1027 pne). Legenda kaže da je Shang carica imala klub za vezivanje pa je zatražila da vezanje bude obavezno na sudu.

tradicija

Međutim, historijske zapise iz dinastije Song u (960 – 1279) datum vezivanja stopala postala obavezujuća u početku za vrijeme vladavine Li Yu, koji je vladao preko jedne regije Kine između 961 i 975

Priča se da je njegovo srce zarobila konkubina, Yao Niang, talentirana plesačica koja je vezala stopalo da istakne lijep oblik i izvela ples ‘lotosov'ples’.
Kada je vezala stopalo i izvela ples na lotosu, praksa je postala vrlo moderna. Do 12. stoljeća, vezanje stopala je postalo mnogo više rasprostranjeno, a do početka dinastije Qing (sredinom 17. stoljeća), svaka djevojka koja želi da se uda je vezala noge.

tradicija

Praksa je pala u nemilost u početkom 20. stoljeća i konačno je zabranjena 1911. godine, međutim, vezanje stopala se nastavio u ruralnim područjima do oko 1939. Tu se sada brzo smanjuje stanovništvo koje još uvijek koristi ovu praksu, i nekolicina njih su fotografisana kao dio projekta fotografije koje slave svoje živote.

Iako se ova praksa činila barbarski i jeziva, to je tradicija koja je omogućila ženama da pronađu odgovarajućeg partnera
Proces vezivanja stopala obično počinje kada su djevojke u dobi od četiri do šest godina stare dok su im još uvijek noge u razvoju, vezivanje bi se vršilo tokom zimskog perioda kada bi noge djevojaka potpuno utrnule od hladnoće (zbog manjeg osjetila na bol).

tradicija

Stopala su natopljene u toplu mješavinu bilja i krvi životinja da ih omekša, nokti su rezani unazad što više moguće, a prsti od obje noge savijeni unazad a zatim pritisnuti u tabane dok se ne bi polomili i tako bili vezani zavojima ispod i okolo jako da se oblikuju tako, a redovno bi se pralo i vezalo se opet stežući još jače.

Veliki broj kineskih žena koje su koristile ovu nezamislivu praksu su patile od infekcija, žene su imale smetnje pri hodanju te su neke čak i padale i lomile druge dijelove tijela (bok, ruka, i.t.d.).Mnoge žene koje su bile podvrgnute vezivanju stopala su ostale sa trajnim smetnjama u razvoju.

Koliko ste vi spremni daleko ici da privučete svog partnera? 😀


Loading…

Comments

You may also like...