Drevni bunari: Indijsko misteriozno podzemlje za koje čak ni mještani ne znaju da postoje.

Drevni bunari: Veličanstveno Indijsko podzemlje, unutar misteriozni drevni oblici skladištenja vode.

Fantastično Indijsko podzemlje u koje ćete se zaljubiti – Podzemno remek djelo koje je služilo prvenstveno kao vitalno sredstvo za pristup vodi između 2. i 4. stoljeća i ostala arhitektonska ljepota do dan danas ali vjerovali ili ne, ni sami mještani ne znaju da postoje.

drevni bunari

Povijesni bunari/fotografije @Victoria Lautman

Saznanje o fantastičnom Indijskom podzemlju otkriveno je slučajno a novinarka Victoria Lautman otkriva čuda misterioznog podzemlja za koje se pretpostavlja da je služilo kao pristup vodi jer je izgrađen zidinama i bunarima pod stubuštima.
Novinarka iz čikaga koja se bavi već 4 godine istraživanjem, kaže da je fascinira raznovrsna mjesta, kao i podzemne lokacije svojom ljepotom, misterijom i povijesti, pogotovo ukoliko niko ne zna za njihovo postojanje.

drevni bunari

Chand Baori otvor stubišta je jedan od Rajasthan najimpresivnijih i najvažnijih znamenitosti

Ujala Baoli je otvoreno stubište, građevina koja je otkrivena u Madhya Pradesh (Indija).
Ovaj veliki spremnik za vodu ima stubište koje služi za spuštanje u bunar.
Riječ ‘Ujala’ znači ‘svijetlo’ i ‘Baoli’ znači ‘bunar’. Građevina koja je okružena u obliku luk nišama i sobama, sa čak tri fantastična sprata.

Drveni bunari - fotografije

Drevni bunari u Indiji Photo © Victoria S. Lautman

Bunari koji su pali iz mode odavno, ostali isušeni stoljećima lošim upravljanjem i lošom neregularnosti.
Danas ovi bunari imaju vrlo malu važnost u odnosu na njihov nekadašnji status no, sigurno jeste veliki podsjetnik iz prošlosti kao i značajni spomenik koji mogu obogatiti historiju Indijske arhitekture i inžinjeringa.

Drveni bunari u Indiji - fotografije

Bunari: Raja Bir Singh Dev u Serol (lijevo) i otvor stubišta blizini Neemrana Fort-Palace (desno)

Drevni bunari su nekada služili kao mjesta okupljališta -žene su još uvijek nosači vode pogotovo tad u to vrijeme kada je voda bila najdragocjenije blago, a puno je i zabavnije provesti vrijeme sa prijateljima u otvorenim stubištima gdje je bilo odlično sklonište od vrućina gdje sigurno ovakve građevine sa svojim slojevima znatno hladnije nego vani.
Ostale prostorije su služile kao podzemni hramovi za molitve i rituale ali konkretni dokazi o korištenju bunara, ne postoje.

Drevni bunari, slike historijskog bunara

Fotografije bunara Khamba u Gwalior i Navlakhi VAV u Baroda Photo/Victoria Lautman

Iako jedan od istraživača kada se uputio na mjesto pronalazka, zaustavio auto i pitao mnoge mještane o drevnom bunaru te da ga upute na njegovu lokaciju nevjerovatno, ali mnogi mještani vrlo malo ili ne znaju uopće za njegovo postojanje.

drevni bunari, arheologija

Bunar Mukundpura Baoli, Narnaul. Slika © Victoria S. Lautman

Drevni bunari, fotografije arheoloske građevine

Nema povijesnih zapisa koji dokazuju ko je sagradio Agrasen ki Baoli in New Delhi, 60 metara dug i 15m- širok historijski bunar, povijesni otvor stubišta određen zaštićeni spomenik Arheološkog istraživanja Indija.

Loutman je rekla da je ovo vrlo važan pronalazak koji osim građanske, tu je i vjerska povijest, te da se nada da kriza vode koja u Indiji postoji bi mogao biti razlog njegovog obnavljanja kao i dovođenje podzemnih voda natrag u bunare – pretvorilo bi ih natrag korištenjem stotinama godina a bio bi velik izvor vode u ovom djelu Indije koji je pogođen sušom.


Loading…

Comments

You may also like...