Čovjek zarobljen na otoku 9 godina, spašen zahvaljujući Google Earth.

Google Earth: Mislite da je film u pitanju? Ne, nije, pogledajte neobičnu ali istinitu priču o čovjeku koji je proveo 9 godina zarobljen na otoku!

Mnogi od vas ste gledali film Tom Hanksa gdje glumi lika koji se od brodoloma našao zarobljen na pustom otoku, evo vam slične situacije samo što je ovo realnost kao i to da je čovjek spašen upravo zahvaljujući Google Earth.

U filmu Tom Henksa, lik se nalazi na pustom otoku gdje provodi toliko dugo vremena gdje dolazi do njegovih fizičkih i mentalnih promjena koje je veoma teško gledati.
Njegov odnos sa loptom za odbojku koja se našla među stvarima koje je more izbacilo poslije brodoloma upravo definira njegovu usamljenost na tom otoku koju je morao izdržati.

Sada zamislite da je to stvarnost, da je upravo Adam Jones morao proći kroz sve to kada je zarobljen na pustom otoku 9 dugih godina i koji je bio spašen pomoću jednog od najnevjerovatnijih tehnološki napredaka našeg vremena, Google Earth. Ovdje je njegova priča.

Putovanje.
Adam Jones sa svoja dva prijatelja je krenuo na putovanje u 2006.
Zapravo su trebali krenuti za Havaje od svog doma u Liverpoolu preko Atlantskog oceana i Panamskog Kanala na putu.

Prva faza putovanja preko Atlantika je prešla bez problema ali kada su stigli do Tihog Oceana poslije prelaska Panamskog Kanala, stvari su krenule potpuno pogrešno.
Naišla je oluja koja je oštetila električnu opremu i brod kada su prijatelji potopljeni a Adam bio onesviješten danima plutao po vodi.

Slijedećih dana.
Adam se snašao na olupini i na njoj je plutao 2 sedmice, brzo je osmislio trik kako da nakupi pitke vode od kaplji kiše kada bi padala.
Mnogo je uspio da skupi i štedi na vodi kada je kiša padala.
Na otoku na koji se nasukao, Adam je koristio kao sklonište krhotine od broda no, nakon što se njegov improvizovani zaklon srušio, pokušao je da sruši stablo, pošto nije imao noža niti bilo čega drugog čim bi to učinio, Adam se dosjetio ljuske od raka i trebalo mu je 11 sedmica da konačno sruši drvo.

Vremenom je isto naučio kako da vatru upali i konačno je imao toplinu i svjetlost na otoku.

Adam je morao krenuti u lov za prehranu ali pošto nije imao za to opremu, pokušao je napraviti strijelu i luk ali mu nije polazilo za rukom, strijela nije bila dovoljno jaka.
Na njegovu sreću, bilo je puno divljih koza na otoku, Adam je naišao na jednu koja je bila zarobljena u grmlju.
Adam opisiva situaciju kada je ubio kozu da je to bilo jezivih 15 minuta za njega kada je morao ubiti ipak, to je bilo za njega 50 kila mesa.
Adam priča da je isto puno radio na fizičkoj izdržljivosti, da bi preživio i ostao jak, pravio je sprave za vježbe i vježbao svaki dan i tako održavao fizičku stabilnost.

Mentalna agonija.
Adam kaže da najgora stvar na otoku  jeste bila upravo samoća, mentalna agonija koju je morao da podnosi. Konstantan osjećaj usamljenosti na velikom otoku, i osjećaj da nikada neće biti spašen, grizao ga iznutra. 
Ukoliko ste dugo sami i počnete pričati sami sa sobom, onda sigurno nešto nije uredu s vama. Priča Adam Jones.

Adam je napravio ogroman SOS znak na području plaže gdje je rasčistio veliki prostor gdje bi bio jasno uočljiv jer se Adam nadao da prolaze često avioni, bar je imao nadu da će jednog dana neko da ga pronađe. Bilo je teško ali nada mu je jedino preostalo.

Dan spašavanja.

SOS, fotografije google earth

Spašen zahvaljujući Google Earth Izvor slike: www.wordpress.com

Napokon dan spasa je stigao. Jednog dana Adam se iznenadio kada je čuo zvuk aviona iznad njega.
Mahnuo je nekoliko puta kada je paket izbačen iz aviona za njega u kojem se nalazila voda, hrana, medicinska oprema i radio.
Uključio je radio i pričao s pilotom i nije mogao vjerovati da poslije 9 godina čuje ljudski glas.
Kada je pitao kako su ga našli, pilot je rekao da je dječak iz Minnesote ugledao znak SOS na Google Earth i pozvao vlasti.        Izvor/trendingpost

Ipak Adam je morao čekati još 5 dana da ga izvuku sa otoka, je je trebalo toliko da brod dođe do neimenovanog otoka kojeg je Adam nazivao domom 9 godina.


Loading…

Comments

You may also like...