Astronaut prvi koji je živ spaljen na svemirskoj misiji (PSOVAO LJUDE PRI UDARU NA ZEMLJU)

Astronaut Vladimir Komarov, bio je prvi koji je živ spaljen na ulasku u Zemljinu atmosferu.

Tragična priča o Vladimir Komarov, astronomu koji je živ spaljen u svemirskoj misiji tokom ulaska u zemljinu atmosferu.

1960-ih, svemirske misije ljudskom posadom su bile iznimno opasne. Jedna od takvih tragični priča je o kosmonautu Vladimir Komarov, čija misija je završila kobno. Bio je prva osoba u svijetu koja je umrla na svemirskoj misiji.

Godine 1967. svemirski brod Soyuz 1, se digao sa zemlje prema svemiru sa Vladimirom ukrcanim. Bio je to njegov drugi let. Kada je svemirski brod počeo kružiti iznad Zemlje, počele su greške na bdrodu da se javljaju. Snaga je bil ugrožena, navigacija se pokvarila, i antena se nije mogla otvoriti.
Navodno, letjelica Sojuz 1 je bila loše konstruisana, i da stvar bude još gora, zvaničnici su znali za to prije slanja Vladimira Komarov u svemir. Svemirski brod Sojuz 1 nije bio spreman za let sa ljudskom posadom.

Tokom Vladimirovog kruženja oko naše planete, znao je da neće uspjeti da se vrati živ. Padobrani u kapsuli su također bili u kvaru. Pri padu kapsule kroz Zemljinu atmosferu, padobrani se nisu mogli otvoriti, Vladimir je doslovno pao na zemlju u brzini stope meteora.

Astronaut Vladimir Komarov, bio je prvi koji je živ spaljen na ulazku u Zemljinu Atmosferu.

Ostaci astronauta Vladimir Komarov, čovjek koji je pao iz svemira 1967.

Za vrijeme ulaska u atmosferu, svemirska letjelica leti oko šest kilometara u sekundi i doživljava aerodinamičke sile i ekstremnu vrućinu zbog trenja sa atmosferom. Temperature mogu preći čak 3000 stepen Celzijusa, uz usporavanje opterećenja sedam puta veće od sile gravitacije.

Tokom pada na zemlju, poruke koje su zabilježene bile su jezive za slušanje jer su sadržale Vladimirov plač i bijes, glas koji se čuo kako psuje ljude koji su ga stavili u pokvaren svemirski brod. Snimljene su njegovi povici “temperatura raste u kapsuli”. Čuli su ga kako je govorio “ubili” – Pretpostavljaju da se najvjerovatnije odnosilo na to šta su mu inžinjeri za svemirski brod učinili.


Loading…

Comments

You may also like...