Kršćani i Muslimani međusobno se štite od Boko Harama u Kamerunu!

Kršćani i Muslimani međusobno se štite od terorističkih nasilja i samoubilačkih bombaša u Kamerunu.

U kamerunu turistička grupa – Boko Harama, u sazvezu sa ISIS napada lokalne zajednice racijama i samoubilačkim napadima.

Utjecaj terorističke grupe Boko Haram, raste u posljednjih nekoliko godina i kontrolira dijelovima Nigerije, Čada i Kameruna.
Međutim, sve veći otpor raste prema njihovom nasilju, i mnogi ljudi sada počinju da se organiziraju i brane jedni druge od napada.

Mindjiyawa Bakary, guverner sjeverne regije Kameruna, rekao je agenciji Anadolija u četvrtak da se kršćani i muslimani organiziraju zajedno kako bi zaštitili jedni druge od terorističkih napada, jer su mnogi od tih napada usmjerene na bogomolje.

“Imamo novu tehniku; Kršćani osiguraju džamije kada se muslimani mole … Nedjeljom kad su hrišćani u bogomoljama, muslimani patroliraju oko crkava da otkriju bilo koji sumnjiv pokret “, rekao je Bakary.

“Ova nova strategija se trenutno testira u nekim selima i da će se proširiti na cijelu regiju”, dodao je Bakary.

Ove osvetničke grupe su navodno već spriječile niz različitih terorističkih napada koji su se odvijali.

Preko 15 samoubilačkih bombaških napada desilo se u posljednji mjesec od strane Boko Harama.
Krajem prošle godine, putnici u autobusu putujući kroz Mandera, državu Kenije gdje su upali u zamku terorista iz Al-Šabab, koji su bili u potrazi za kršćanima u namjeri da  ih ubiju. Al-Shabaab je militantna grupa Somalije povezana sa Al Kaidom, koja često sprovodi nasilna djela protiv kršćana u Somaliji i susjednoj Keniji.

Putujući kroz zloglasno pogranično područje Kenije, autobus koji je prevozio 100 putnika izrešetan je mecima. Naoružani napadači pucali i ubilli dvije osobe a naredili preostalim putnicima da se iskrcaju, govoreći Muslimanima da je samo njima dozvoljeno da žive.

Ali hrabri muslimani odbili da predaju svojih 12 kršćanskih prijatelja militantima, umjesto predaje, skrili su identited žena dajući im marame. Zatim, prisiljeni stojeći postrojeni pored ceste, jedan musliman rizikovao svoj život  lažući Al-Šabab da su svi putnici Muslimani.

Suočeni sa takvim jakim jedinstvom koje je imalo svoj rezultat, teroristi su pobjegli.


Loading…

Comments

You may also like...