Majmun napravio ‘selfie’ – SLUČAJ ZAVRŠIO NA SUD ZBOG AUTORSKOG PRAVA FOTOGRAFIJE!

Majmun napravio selfie kada je oteo kameru od fotografa i onda je nastala prava zbrka: AUTORSKO PRAVO KOME DATI?!

Fotografiju ‘Selfie’ koji je napravio majmun makaka u momentu kada je oteo kameru Britanskom fotografu David Slater-u, ne može biti utorsko pravo majmuna, izjavio je federalnu sud.

Američki okružni sudija William Orrick, rekao je u saveznom sudu u San Francisku da “dok Kongres i predsjednik može proširiti zaštitu prava na životinjama, kao i ljudi, nema naznaka da su to učinili i u autorskim pravima.”

majmun napravio selfie

‘Selfie’ slike koje je majmun napravio…

Nažalost, svjetska ogranizacija za zaštitu životinja PETA, izgubila je borbu koja traje od 2011-te godine, urnebesni slučaj majmuna koji je na Indonezijskom otoku oteo kameru i napravio selfi koji je nasmijao svijet.

Majmun identifikovan kao 6-godišnji Naruto, izgubio je pravo na ‘selfie’ fotografiju i sav prihod od fotografije koji je mogla PETA da iskoristi za zaštitu Naruta i drugih makakija koji žive na otoku Sulawesi u Indoneziji.

Fotograf Slater je tražio od suda da se odbaci slučaj i da autorsko pravo fotografije treba dobiti njegova kompanija Wildlife Personalities Ltd. i da treba biti ispoštovana širom svijeta.

PETA je na to reagovala tužbom na Slatera i njegovu kampanju koja je izdala knjigu pod nazivom Wildlife Personalities koja uključuje ‘majmunov selfie’ slike.

Slika je ubrzo distribuirana širom zemlje po izdavačkim kućama uključujući Wikipediju, gdje stoji da niko nema pravo na sliku jer je sliku napravio majmun a ne osoba.

Slater je sebe opisao kao fotografa koji je duboko zabrinut za dobrobit životinja u sudskim dokumentima i rekao da treba da američki Kongres, a ne savezni sud da odluči da li da se zakon o autorskim pravima primjenjuje i na životinje.

Generalni zastupnik Pete Jeff Kerr, izjavio je da će organizacija i dalje da se bori za prava majmuna i da Nartuto treba da se gleda kao vlasnik autorskih prava nego kao i sam dio imovine.

Zasigurno ‘selfie’ majmuna možemo svrstati u jednu od najurnebesnijih sudskih parnica ikad 🙂


Loading…

Comments

You may also like...