Proveo 8 mjeseci sam u uvjetima iz desetog stoljeća (FOTOGRAFIJE)

Da li biste vi mogli napustiti moderne udobnosti života samo da otkrijete kakav je bio život naših predaka desetog stoljeća?

Vjerovatno mnogi ne bi preživjeli ni sedmicu. Obično za ljude koji odluče napustiti svoj naporan način života i odu živjeti van civilizacije, budu osuđeni od strane društva. Ali za Pavel Sapozhnikov, postao je društveni eksperiment.

Proveo 8 mjeseci sam u uvjetima iz desetog stoljeća (FOTOGRAFIJE)

Sam u prošlosti – je projekat na koji se prijavio 24godišnjak Pavel Sapozhnikov gdje je proveo 8 mjeseci sam u srednjovjekovnim uvjetima.
Za vrijeme trajanja pokusa, on je imao vrlo malo ljudskog kontakta, osim kada je posjetio jedanput mjesečno medicinski stručnjak i voditelj projekta za provjeru njegovog napretka.

Proveo 8 mjeseci sam u uvjetima iz desetog stoljeća (FOTOGRAFIJE)

Pavel je morao živjeti bez vode, internet pristupa, i struje tokom najtežeg godišnjeg doba, zime. Bilo mu je dozvoljeno da koristi samo autentične alate i jela iz drevne Rusije. Također, nije mu bilo dozvoljeno napuštanje farme, osim ukoliko je u lovu za hranom.

Proveo 8 mjeseci sam u uvjetima iz desetog stoljeća (FOTOGRAFIJE)

Čak je i izgradnja farme i objekata izgrađeni metodama iz 10. vijeka, koja je uključivala glavnu kuću, štala, pušnica i zaseban WC. Sve je izgrađeno s prikupljenim informacijama iz etnografskih podataka i arheološkim nalazima.

Ideja je bila da se vidi da li moderni čovjek može da preživi sam u starovjekovnom okruženju, kakav utjecaj ovaj način života će imati na njegovu psihu.

Davki dan je bio radni, kako bi se osigurao opstanak, neophodno je bilo biti aktivan na fizičkim poslovima, cijepanje drva, hraniti stoku, muženje koza, donošenje vode iz bunara i lov za hranu. U sklopu projekta, dobio je samo notepad i kameru za dokumentiranje svog iskustva.

Ako bi vam se pružila prilika, da li bi bili spremni da živite potpuno sami u prošlosti?


Loading…

Comments

You may also like...