Top 5 eksperimenata urađena na djeci (UŽASNO TESTIRANJE NAUČNIKA)

Top 5 eksperimenata koja su urađena na djeci u historiji za koje niste vjerovatno znali – SADRŽAJ OSJETLJIV.

U historiji ljudi su činili užasne esperimente na ljudima i životinjama u ime nauke, ali isto tako i na djeci. Istraživanje je pokazalo strašno i opsežno nalazište iako u ovom članku ćemo istaći samo 5 jezivih eksperimenata urađenih na djeci.

UPOZORENJE: Ove slike pokrivaju događaje onog šta se desilo i mogle bi neke osobe uznemiriti!

Čudovište studij

 Top 5 eksperimenata urađena na djeci

Eksperiment siročadi

1939-te godine Univerzitet u Iowa, radio je eksperiment u kojem je uzeo 22 siročeta i odvojili ih u dvije grupe – jedna grupa normalnih, a druga s mucanjem, poteškoćom u govoru. U početku eksperiment se pokazao pozitivnim, čak su djeca s mucanjem dobila pohvalu i dobar odgovor na terapiju iako su bila omalovažavana od strane normalne djece za njihovu manu govora. Međutim, djeca normalnog govora koja su dobila negativan rezultat na terapiju, doživjela su negativne psihološke posljedice u ovom eksperimentu i razvila probleme u govoru za ostatak njihova života.

Dugo godina ovaj eksperiment je ostao u tajnosti kako su djeca tretirana. Kada se otkrila istina, nazvali su ga ‘Čudovište Studij’

Eksperiment razbojnika

 Top 5 eksperimenata urađena na djeci

Borba između dvije grupe djece

Kamp u kojem su dovedeni dječaci razbojnici od 11-12 godina i pušteni da se bore jedni protiv drugih da se vidi kako će reagirati. Stvari se krenule užasno da su stariji morali intervenirati da smire situaciju. Eksperiment koji se održao u Cave State Park, Oklahoma, bio je socijalni eksperiment koji bi pokazao zašto grupe pojedinaca imaju poteškoće da se združe i povežu, kao što je rasna integracija.

Hepatitis studije

 Top 5 eksperimenata urađena na djeci

Namjerno ubrizgavanje hepatitisa bolesnoj i zdravoj djeci

Namjerno zaražavanje djece hepatitisom radi istraživanja. Škola mentalno oboljelih djece u New York-u često je imala hepatitis epidemiju. Činilo se da je bilo neizbježno da sva djeca budu pogođena hepatitisom pa je iz tog razloga Dr. Saul Krugman sa svojim saradnicima započeo hepatitis studija u ustanovi. Od 1955. eksperiment koji je trajao dugo godina gdje su posmatrali djecu sa bolešću, nekima su ubrizgavali zaštitnim antitjelima, i namjerno neke zarazili hepatitisom dobiveni od bolesne djece. Cilj je bio naučiti više o hepatitisu i njihovom liječenju.
Iako su dobili pristanak od roditelja neke djece, to nije zaustavilo negodovanje javnosti. Na kraju su svi istraživački projekti i medicinska istraživanja ukinuti.

Operacija bez anestetika.

 Top 5 eksperimenata urađena na djeci

Operacije bebi bez anestetika

Do 1985-te godine, bila je standardna operacija beba bez anestetika. Čak i otvorene operacije srca. Doktori su smatrali za razliku od odraslih, bebe ne padaju u šok bez obzira kakvu bol patile. Teško za povjerovati, ali istinito. Brutalna medicina i njeni barbarsi hirurški zahvati koji se koji se i danas koriste. Da spriječe bebe od vrištanja, hirurzi bi davali velike doze za opuštanje mišića, njih parališu za vrijeme postupka. O operacijama beba bez anestetika ćemo malo detaljnije u nekom drugom članku.

Eksperiment malog dječaka

 Top 5 eksperimenata urađena na djeci

Izazivanje straha kod bebe

John B. Watson i njegov student, Rosalie Rayner, željeli su da stvore fobiju na emocionalno stabilnom djetetu na Johns Hopkins Univerzitetu. Samo osam mjeseci mali dječak Albert, bio je izložen zecu, psu, bijelom pacovu, razne maske i druge slične metode. Albert nije pokazao strah na ovim interakcijama. Naprotiv, zabavljao se sa njima.

Da bi izazvali strah kod bebe od ovih životinja, svaki put kada bi dječak dodirivao životinje, naučnici bi udarili metalnom šipom ili čekičem iza njega stvarajući vrlo glasan prasak. Zvuk je naravno prestravio dijete i ubrzo se stvari pogoršale. Albert se počeo plašiti pacova, zeca, maski, čak i svega što je krzneno. Albert bi vrisnuo u plač doslovno od svega što bi vidio.

Da bi zabrljao stvar više, John B. Watson nije učinio ništa da preokrene psihološku traumu koju je izazvao. Vjeruje se da je strah kod djeteta ostao i dalje.


Loading…

Comments

You may also like...