Vađenje organa zatvorenika dok su još uvije živi se i dalje nastavlja.

Vađenje organa političkih zatvorenika nije samo u Kini, SAD i Europa traže da Kosovo pokrene istragu.

2014-te godine, Kina je obećala svijetu da će se potpuno zaustaviti vađenje organa zatvorenika koji su pogubljeni smrtnom kaznom.

Međutim, umjesto zaustavljanja, desetine vladinih zvaničnika i naučnika iz cijelog svijeta sada tvrde da kineska vlada i dalje ubire ljudske organe od grupa za koje smatraju da su kulturni i politički neprijatelji države. Doktori koji su protiv prisiljenog vađena organa, tvrde da podaci pokazuju da vađenje organa nije zaustavljeno naprotiv, stopa je porasla.

Stručnjaci tvrde da populacija kineskog zatvora je još uvijek jedan od glavnih izvora za popunjavanje potražnje organa širem svijeta. Kina pozdravlja “organ tourists” iz zapadnih zemalja kojima je potrebna transplantacija organa.

Poznato je da Kineski hirurzi obavljaju uklanjanje organa (na političke zatvorenike) a sad se otkrilo da je ponekad i ‘donator’ još uvijek živ tokom ovog procesa – proces vađenja organa je zapravo ono što je i ubilo neke od njih.

Prema David Matas i Kilgour izvještaju naziva ‘krvava žetva’ iz 2007-me godine, Kineski internacionalni centar pomoći za transplantaciju sajt ima cijene dostupne za transplanaciju organa od 98.000 do 130.000 dolara. Za jetru oko 150.000 dolara a za pluća do 170.000 dolara. Jasni podaci koji pokazuje da Kina i dalje čini ovu gnusnu praksu.

Kina nije jedini krivac za vađenje ljudskih organa. 2009-te godine, Izraelski doktor je priznao da su patolozi vadili organe iz mrtvih Palestinaca i drugih, bez znanja i dozvole njihovih porodica, praksa koja je završila 1990-tih.

2011. godine Izraelac se izjasnio kriv po optužbama za brokerske transplantacije bubrega kao dio poslovnog globalnog crnog tržišta organa. Levy Izhak Rosenbaum je dobio najmanje 450.000 $ za žrtve trgovine organima.

Aprila 2015. godine, SAD i Europa urgirale su da Kosovo pokrene sudsku istragu za novodno uzimanje organa od strane Albanskih gerilaca. Zapad želi trubunal, koji je kreirao Kosovo lociran u Nizozemskoj, da se oglase na navode izvještaja Evropskog vijeća iz 2011-te da su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova uklonili i prodali organe srpskih zarobljenika za vrijeme rata na Kosovu 1998.-1999.


Loading…

Comments

You may also like...