Turska – Država koja je nagrađena za primanje 2,7 miliona Sirijskih izbjeglica.

Turska – Država koja je nagrađena za primanje 2,7 miliona Sirijskih izbjeglica.
Mart 22 07:26 2016

Turska je pokazala svijetu svoj moral i savjestan stav kada je prihvatila preko 2 miliona Sirijskih izbjeglica…

Američka humanitarna organizacija nagradila je Tursku za svoje “neumorano zagovaranje” za sirijski narod, od kojih je 2,7 miliona postalo domaćin Turske u proteklih pet godina.

Obilježavanje šeste godišnjice sirijskog rata, nevladine američka koalicija za pomoć Sirije dodjeljuje turskog ambasadora u Vašingtonu Serdara Kilic na trećoj godišnjoj večeri organizacije, posvećena prikupljanju sredstava za sirijski narod.

Uz poruku da Turski napori “nisu prošli nezapaženo u Sirijskoj zajednici” Kilic je pozvana na pozornicu sa velikim aplauzom.

Turska - Država koja je nagrađena za primanje 2,7 miliona Sirijskih izbjeglica.
Zamjenik premijera Yalcin Akdogan objavio na twitteru broj sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj završila je 2.733.784, od čega 282,815 izbjeglica boravi u 26 privremenim kolektivnim centrima, rekao je zamjenik premijera Yalcin Akdogan

Sirija je zaključana u građanskom ratu još početkom 2011. godine, kada je al-Asadov režim ugušio prodemokratske proteste sa neočekivanom žestinom.

Od tada, više od 250.000 ljudi je poginulo, a više od 10 miliona raseljenih, prema UN-u.

Osim Turske, organizacija je također i nagradila Grčku, Kanadu, Njemačku, i Sjedinjene Američkie Države za svoje napore za Sirijski narod.

Prošle godine, Turska je dobila još jedno priznanje od Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), najveća organizacija za muslimanska grđanska prava, za njene humanitarne napore za Sirijske i Iračke izbjeglice.

Turska je domaćin najveći broj Sirijskih izbjeglica u svijetu – 2,7 miliona – a do sada je potrošeno oko 10 milijardi $ za izbjeglice u Turskoj.

Inicijalizacija u toku...

Comments