Vojnik koji je preživio pad oko 6 hiljada metara visine tokom bombardovanja!

Američi vojnik preživio pad oko 6 hiljada visine kada je pao bez padobrana i skršio se na krov Francuskog željezničkog kolodvora u Drugom svjetskom ratu.

Američki vojnik Alan E. Magee, uspio da preživi slobodan pad od gotovo 6 hiljada metara visine iz B-17 bombardera tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Kada se njegov avion našao na meti Njemačkom protuavionskom topu, njegov avion se počeo rušiti prevrtanjem u zraku. Magee nije imao izbora nego da skoči iz aviona, ali nije bio svjestan da je skočio u pad 4 nautičke milje bez padobrana.

Magee jedva da je mogao stati u mali prostor unutar kupole odakle borci ispaljuju oružjem. Na dan njegovog pada, Magee je bio na misiji ali je ostavio svoj padobran jer nije imao mjesta za njega unutar kupole.

Vojnik koji je preživio pad oko 6 hiljada metara visine tokom bombardovanja!

Biti B-17 bombmarder tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od vrlo teških poslova. Pogotovo jer su bombarderi bili na meti Njemačkih boraca koji su obarali Američke avione protuavionskim topovima.

Januara 1943-će godine, 24-godišnji Magee otišao na svoju sedmu misiju kada je njegova posada imala za cilj Njemačku podmorničku luku u Francuskoj.
Kada se Magee približio Francuskom gradu St Nazaire, našao se pod jakom vatrom Njemačkim protuavionskim topovima. Bombaš je bio pogođen sa svih strana prije nego se počeo prevrtati na zemlju. Magee je izgubio kontrolu nad avionom i iskočio  bez razmišljanja.

Magee tokom pada visine 6 hiljada metara na zemlju unesvijestio se prije nego se skršio na krov Francuskog željezničkog kolodvora. Kada je došao svijesti, Njemci su ga vodili u bolnicu.

Iako je Magee preživio, tog dana US vojska izgubila 75 pilota, uz 7 aviona, dok 47 aviona teško oštećen.

Magee nakon oporavka je bio zadržan kao ratni zarobljenik od strane Njemaca. Pušten je 1945., a kasnije je dobio medalje za njegove zasluge u ratu.


Loading…

Comments

You may also like...