Operacija kakvu niste vidjeli do sad – Hirurzi spasili ruku tako što su je prišili u džep stomaka.

Operacija u kojoj hirurzi i ovaj put koristili pametnu tehniku da bi umjesto amputacije, sačuvali ruku Brazilijancu stavljajući je u džep u njegovog  stomaka.

Hirurzi da bi spasili ruku od infekcija, sašili u otvoren džep u stomaku nakon što je nesretniku teška mehanizacija zgulila svu kožu.

Operacija kakvu niste vidjeli do sad - Hirurzi spasili ruku tako što su je prišili u džep stomaka.

Doktori su odlučili da zakopaju Carlos Mariotti-ju lijevu ruku u njegov trbuh i  pokriti sa zaštitnim preklopom od kože nakon njegove teše nesreće u kojoj je mašina za proizvodnju doslovno skinula svu kožu s ruke.

42-godišnjak koji živi u Orleansu, na jugu Brazila, sada mora držati svoju oštećenu ruku uvučenu duboko u džep mekih tkiva za šest sedmica.

Doktor ortopedije i traumatologije Boris Brandao, koji je izveo rijetku operaciju, objasnio je da je Carlos pretrpio strašnu povredu koja mu je ostavila vrlo malo kože na ruci, otkrivajući kosti i tetive unutra, te da je jedino mjesto gdje bi mogli staviti ruku upravo bio njegov trbuh.

Bez ovog postupka, bio bi veliki rizik od infekcije u kojoj bi tkiva i tetive istruhle.

Do nesreće je došlo kada je Mr Mariotti upravljao strojem koji proizvodi namotaje plastike u fabrici Zettapack, u neposrednoj blizini gdje živi, ​​kada je njegovu ruku odvukla teška oprema.

“U to vrijeme sam bio sam”,  prisjeća se Carlos vrlo bolnog trenutka kada na njegove krike kolege nisu se odazvali pa je očajan uzeo drastične mjere, izvući sam ruku  iz stroja. Nakon nekoliko trenutaka pritekli su pomoć kolege koji su pokušavali zaustavit krvarenje.

Carlos za sebe smatra kao sretnika, i kaže da je vrlo neobičan osjećaj kada mrda prstima unutar svog tijela i jezivo kada gleda svoju ruku sašivenu unutar stomaka.

Ruka pacijenta mora ostati u džepu oko 42 dana da bi se osigurao razvoj novog tkiva, tetiva i materijala koji je sposoban za primanje novog transplantata kože.


Loading…

Comments

You may also like...