Shiloh Pepin: Život i smrt jedine prave sirene u svijetu.

U mitologiji sirene postoje već stoljećima. Pomorci iz cijelog svijeta su izvještavali o viđenju zagonetnog stvorenja u vodi na svojim putovanjima.

Kada je riječ o savremenim pričama o sireni, samo jedna je, kako su je nazvali ‘realna’ sirena u svijetu, a to je Shiloh Pepin, za one koji ne znaju.

Priča o Pepin je veoma izuzetna i dirljiva, jer je bila jedna od samo tri osobe u svijetu koje su preživjele sirenomelia, ili “sirena sindrom”, bolest koja izaziva spajanje nogu od rođenja.

Obično, ovakvo stanje je gotovo uvijek smrtonosno po novorođenčad, međutim, Pepin je preletila šanse koje su joj date. U njenoj drugoj godini života, imala je prvu transplataciju bubrega, a poslije 150 operacija koje su uslijedile, i tako provela svoj život pod liješničkom skrbi.

Dr. Matthew Hand, specijalist za bubrege u Barbara Bush Dječjoj bolnici u Maine Medical Center, izjavio je 20/20 in 2008. da Pepin izgubila gotovo sve organe, uključujući debelo crijevo, maternicu, nije imala vaginalni svod ili rektum i nije bilo načina da urin iziđe iz njenog tijela. Zbog lošeg bubrežnog tkiva, većina tih beba umiru.

Ovo je djevojčica koja je patila od jedne od najsmrtonosnijih bolesti, a tad 10-godišnjakinja je bila jedna od najveselijih , animiranih djece.

Jedina u svijetu prava sirena umrla je 2009-te zbog upale pluća, a uzrok njezine bolesti pluća ostala je misterija.


Loading…

Comments

You may also like...