Priča o ‘LJUDSKA KRTICA’: Čovjek proveo 32 godine kopajući tunel koji vodi ‘nigdje’!

Kakav čovjek bi proveo više od tri decenije kopajući tunel koji nije imao pravo odredište? Jedna osoba: William “Burro” Schmidt, također poznat kao “ljudska krtica.”

Schmidt je postao poznat javnosti kada se saznalo da je kopao 2.087 metara rupu kroz Copper planine u pustinji Mojave El Paso dometa. Bizarni projekat koji je počeo 1902., ali je bio projekat o kojem on nikad nije govorio, neka vrsta samo njegove tajne. Ako bi ga neko upitao šta radi u pustinji, jednostavno bi samo odgovorio da je tunel bio samo prečica.

Ali niko nije u stvari znao gdje je ‘prečica’ trebala da vodi.

Prolaz pola milje dug preko čvrstih granita, koji je završio 1938. godine, jednostavno je završio u sred ničeg, visoko na dalekoj platformi s pogledom na ogromne terene.

Bez ikakve instrukcije, on je koristio bušilice, čekič, eksplozive i postepeno obavljao svoje misteriozno iskopavanje. Ono što je on radio možda izgleda dosta naporno, besmislen zadatak za autsajdera, ali Schmidt je vjerovatno zadržao svoje napore – šuška se za dobar razlog.

covjek

Tokom iskopavanja tunela, bilo je glasina koje su kružile po gradu da je bio u potrazi za ogromnom količinom zlata ili bogate rude. Unatoč ovim glasinama, niko ustvari nije znao tačno šta je iskopao ispod površine planine. Čak i da je pronašao zlato, nikad nikom nije rekao o tome, a sigurno nije živio u izobilju.

Kada bi neko pokušao da nešto izvuče o njegovim motivima, nikad nisu dobili pravi odgovor.

Mnogi koji su živjeli u tom području su vjerovali da je samo lud, ne samo što je proveo dane i noći kopajući tunel koji vodi nigdje, nego i zbog toga što je živio sam i imao lošu reputaciju.

Pokupio je nadimak “Jackass Schmidt” nakon ranivši se nekoliko puta svojim eksplozijama. Kasnije je dobio i ime ‘Burro’, značenja, mali magarac.

Nakon što je dostigao svjetlo na kraju tunela, samo se spakovao i napustio Copper planine, odselivši se u obližnji grad da živi ostatak svog života sa svojim partnerom po imenu Mike Lee.

covjek

Kada je umro 1954., sve tajne njegova života sahranjene su s njim u Johanesburgu groblju.

Do današnjeg dana, njegov zbunjujući projekat, koji je postao popularna turistička atrakcija, ostaje velika misterija koja i dalje razbuktava maštu svih posjetilaca. Mnogi od njih je izvijestilo o sluhu šaputanja i sijenke kako vrebaju okolo. Tunel Burro Schmidt je čak i predstavljen na televizijskoj seriji; Ripley’s Believe it or Not.

Međutim, ostaje pitanje – zašto bi iko želio da izgradi tunel koji vodi nigdje?


Loading…

Comments

You may also like...