OPERACIJA USPJELA: Ispravili djecaku vrat koji je visio pod uglom od 180 stepeni!

Dječak čija glava je visila pod uglom od 180 stepeni, konačno vidi svijet na pravi način nakon operacije!

djecak

Učenik Mahendra Ahirwar, 13, pati od vrlo rijetkog poremecaja koji je uzrokovao iskrivljenje vrata na čak 180 stepeni, konacno moze da vidi svijet ´pravo´ nakon operacije koja mu je promijenila zivot u Indiji.

Mahendrin vrat mu je potpuno blokirao sposobnosti da sjedi, stoji, ode u toalet sam, hoda, jede i za sve to mu je trebala pomoc.

Zahvaljujuci humanistici iz Liverpool-a koja je cula njegovu priču i podigla fond za sakupljanje novca te je prikupila £12,000 za operaciju njegovog vrata, Mahendra je dozivio potpunu transformu zivota. Sada voli ici u skolu i moze da radi mnoge stvari kao i njegovi vrsnjaci.

dijete-3

Njegovi roditelji su presretni rezultatom operacije, jer je Mahendra sretan i kaze da mu se razlika veoma osjeti. Prije operacije bio je veoma stidljiv i da govori, a sad ne krije svoja osjecanja i samopouzdanje mu sve vise raste. Kako kaze njegov otac Mukesh Ahirwar, bilo je ocajno vidjeti ga u onakvom stanju.

Mahendra je rodjen kao sasvim normalan dječak u Pradesh, središnjoj Indiji, ali kako se počeo razvijati, njegove kosti su postajale sve slabije, zatim mu se vrat počeo savijati.

Niz dugih godina pokusaja da se pronadje tretman za Mahendru je bilo neuspjesno. Gledajuci Mahendru kako sjedi po cijeli dan u cosku sobe cuteci, to nije bio za njega zivot, roditelji su ga morali nositi kao bebu, i svaki put kod doktora za njih je bilo poražavajuće.

djecak-3

Mahendra sa obitelji…

Nakon sto je priča o Mahendri obišla naslovnicama širom svijeta, hirurg za kičme dr Rajagopalan Krishnan, iz Apollo, Delhi, ponudio se da pomogne. On je uradio fantastičnu operaciju u kojoj je otvorio prednju stranu vrata, uklonio diskove iz vrata i zamijenio ih s kostima transplantata iz njegove zdjelice i onda stavio metalnu ploču da osigura pravan vrat.

djecak

©Cover Asia Press

Sada nakon sedam mjeseci Mahendrin oporavak ide na bolje.
Njegovi roditelji nisu razmisljali o njegovoj skoli jer on nije bio u stanju da ode sam, ali sada zele da ga posalju u skolu, kako kazu, osjecaju punu odgovornost da ga obrazuju.

Porodica je sretna zbog njegovog oporavka, a doktor Dr Krishnan, koji ga je operisao nastavlja i dalje da kontrolise stanje vrata svaka tri mjeseca i do sad je odusevljen njegovim napretkom. Mahendrin svakako zasluzuje da ima normalan zivot.


Loading…

Comments

You may also like...