Turska se slaže da Rusiji plati 2,5 milijardi dolara za raketne sisteme S-400, kaže zvaničnik

Turska se složila da Rusiji plati 2,5 milijardi dolara za najnapredniji sistem raketne odbrane S-400, saopštio je zvaničnik u četvrtak.

Turska

Zvaničnik, koji je razgovarao sa Bloombergom pod uslovom anonimnosti, rekao je da regionalna vlast želi da izgradi vlastite sisteme raketne odbrane.

“Za Tursku, ključni aspekt bilo kog dogovora je prenos tehnologije ili znanje. Ruski sporazum o dozvoli da se dvije baterije S-400 proizvedu u Turskoj će služiti tom cilju”, dodao je zvaničnik.

Kupovina ruskog raketnog sistema u Turskoj predstavlja jasan znak razočaranja zemlje sa Zapadom, uglavnom zbog stavova EU prema turskim zvaničnicima i činjenice da vođa terorističke grupe Gülenist (FETÖ), Fetullah Gülen živi u SAD-u i Američki zvaničnici tek trebaju preduzeti bilo kakve korake da ga ekstradiraju uprkos “85 kutijama konkretnih dokaza” koji dokazuju da je iza pokušaja državnog udara 15. jula, koji je napustio 249 mrtvih i preko 2100 povređenih.

U.S. Podrška terorističkoj grupi YPG, sirijski podružnik PKK je takođe jedan od najvećih razloga zbog kojih su potreseni tursko-američki diplomatski odnosi.

Turska i Rusija angažovale su u razgovorima o saradnji Turske sa Rusijom u odbrambenom sektoru od rusko-turskog približavanja u avgustu 2016. godine.

S-400 je nova generacija ruskih raketnih sistema, koja je do sada prodata samo Kini i Indiji.

Prošle godine, i Kina i Indija potpisale su međuvladinski sporazum za nabavku četiri pola ruskih S-400. Turska će postati prva zemlja članica NATO-a koja će kupiti sistem.

Source/ DailySabah


Loading…

Comments

You may also like...