Više od 850.000 izbjeglica u Turskoj će dobiti posebne debitne kartice

Izbjeglice ce putem debitni kartica moci kupovati kod trgovaca kao i povući novac na turskim bankomatima.

debitne kartice

Više od 850.000 izbjeglica će dobiti posebne debitne kartice koje finansira Evropska unija, a sprovodi Turski Crveni polumjesec, izvjestava ured Evropske komisije za humanitarnu pomoć (ECHO) u Turskoj.

U razgovoru za agenciju Anadolija, izjavljeno je da je cilj pristupiti preko milion izbjeglica do septembra.

“Od ovog mjeseca, više od 850.000 izbjeglica pod privremenom međunarodnom zaštitom će primiti kartice i primati mjesečni transfer” Jane Lewis (ECHO).

“Međutim, stvarna meta je 1.314.000, zavisno od toga ko ima pravo da primi karticu.”

Mjesečni transfer za svaku izbjeglicu, koja boravi izvan izbjegličkih kampova i koja je registrovana u regionalnom migracijskom uredu direkcije, povećan je sa 100 turskih lira do 120 turskih lira mjesečno.

Rad sa zvanicnicima Turske i Ujedinjenih Nacija, Komisija EU humanitarna pomoć pokrenula je program za suzbijanje tokova migranata u blok i koji ce pomoći više od 3 miliona izbjeglica u Turskoj, od kojih su većina Sirijaca.

Turska je udomaćila više sirijskih izbjeglica nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Zemlja je potrošila oko $ 25000000000000 pomoći i zbrinjavanja izbjeglica od početka građanskog rata u Siriji.

Izbjeglice ce putem debitni kartica moci kupovati kod trgovaca kao i povući novac na turskim bankomatima.

Sirija je zaključana u razornom građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je Bašar al-Asadov režim ugušio prodemokratske proteste sa neočekivanom žestinom.

Od tada, vjeruje se da su hiljade ljudi ubijeni i milioni raseljenih zbog sukoba.

Izvor/dailysabah


Loading…

Comments

You may also like...