Kampove u Bangladešu za izbjeglice Rohingya, BRAVO ERDOGAN!

Turska planira izgraditi izbjegličke kampove za izbjeglice Rohingya muslimana u Bangladešu, izjavio je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako je U.N. izjavio da postojeći kampovi “pucaju po šavovima”.

kampove

Ova fotografija snimljena 5. septembra 2017. godine pokazuje da su izbeglice Rohingije iz Mjanmarske države Rakhine postavile skloništa u izbjegličkom kampu u Unchiprangu kod graničnog grada Teknaf u Bangladešu. (AFP Foto)

Govoreći novinarima prije svog dolaska u kazahstansku prestonicu Astana, Erdoğan je izrazio nadu da će predstojeći samit Organizacije islamske saradnje (OIC) glas muslimanskog svijeta, glasnije oglasiti se o nasilju u Mjanmaru koji je prisiljavao desetine hiljada Rohingje zatraže sklonište u susednom Bangladešu.

Ističući loše uslove logora Rohingya u Bangladešu, Erdogan je otkrio planove Turske da poboljša situaciju.

“Nažalost, sadašnji kampovi u šatorima nisu živahni. Uzimajući naše lokalno iskustvo, planiramo da izgradimo sigurnije i najamnije kampove za šator, ako bi vlasti Bangladeša dodijelile posebnu oblast za njih”, rekao je Erdoğan.

Predsednik je dodao da se očekuje nekoliko neformalnih razgovora sa različitim liderima o situaciji muslimana Rohingya na marginama samita OIC-a u Astani.

“Nadamo se da ćemo napraviti napredak ka prekidu krvoprolića i nasilja tokom ovog samita”, rekao je Erdogan.

U međuvremenu, Visoki komesar za izbjeglice U.N. Vivian Tan je rekla da je oko 270.000 Rohingya napustilo nasilje u Mjanmaru u posljednje dvije sedmice u Bangladešu.

Tan je objasnila naglo povećanje u odnosu na prethodne izvještaje, rekavši da je U.N. identifikovao više ljudi u različitim oblastima za koje ranije nije bio svjestan.

“Kapacitet ograničenog zatočenstva je već iscrpljen. Izbjeglice se sada skupljaju u improvizovanim skloništima duž puta na dostupnom zemljištu u područjima Ukhiya i Teknaf”, rekao je Tan.

Ona je dodala da je velika većina izbjeglica Rohingya bila djeca sa djecom, uključujući i mnoge novorođene bebe, koje “dolaze u lošem stanju, iscrpljene, gladne i očajničke za sklonište”.

Navodeći alarmantan broj, Tan je pozvan da hitno riješi situaciju u Mjanmaru.


Loading…

Comments

You may also like...