Živi pakao djece ´rudara´ da bi drugi mogli voziti električni auto…

Izlazeći kroz planinu ogromnih stijena s malim golim rukama, iscrpljeni mali dečaci čine srceparajuce poglede.

pakao

Njegovo ime je Dorsen i on je jedan od ´djecije vojske´, neki starih samo četiri godine, koji rade u ogromnim zagađenim rudnicima Demokratske Republike Kongo, gdje toksična crvena prašina zapaljuje oči i rizikuje kožnu bolest i smrtonosno stanje pluća. Ovde, za platu od samo 8 Kongoanski franaka dnevno, djeca moraju da proveravaju stijene za kazališne čokoladne boje kobalta – cijenjeni sastojak bitan za baterije koje napajaju električne automobile.

I strahuje se da bi hiljadama više dece moglo biti upleteno u ovo pakleno svakodnevno postojanje – nakon historijskog zalaganja Britanije na zabrani prodaje benzina i dizel motora od 2040. godine i pređe na električna vozila.

Britanija predskazuje budućnost čistih energija, bez zagađenja. Iako ne može biti sumnja u dobre namjere iza saopštenja ministra za zaštitu životne sredine Majkla Gove prošlog meseca – takvi ideali ne znače ništa za decu koja su osuđena na životnu muku, mizeriju za postizanje njegovog cilja.

pakao

Ovo su malisani tek od hiljade njih koji svakodnevno rade u rudnicima Demokratske Republike Kongo (DRC). Strašna cijena koju će oni platiti našem čistom vazduhu je upropašćeno zdravlje i verovatna rana smrt.

Gotovo svaki veliki proizvođač motora koji teži proizvodnji miliona električnih vozila kupuje svoj kobalt iz osiromašene centralne afričke države. To je najveći svjetski proizvođač, sa 60 posto rezervata planete.

Niko ne zna sasvim koliko je djece umrlo rudarskim kobalatom u regiji Katanga na jugoistoku zemlje. Ujedinjene nacije procjenjuju 80 godišnje, ali još mnogo toga poginulo je neregistrovano, a tijela sahranjena u ruševinama srušenih tunela. Drugi preživljavaju, ali sa hroničnim bolestima koji uništavaju njihov mladi život. Sumnja se da su djevojke od deset godina u rudnicima podvrgnute seksualnim napadima.

pakao

Kada je Sky News istraživao rudnike Katanga, našao je Dorsen, koji je radio u blizini djevojčice Monice, koja ima tek 4 godine, na dan obilnih padavina.
Dorsen je dizao teške vreće stijena dok je brutalni nadglednik stajao nad njim i prijetio batinama ukoliko prospe iz vrece.

Prema izjavi 11-godisnjaka, prijatelja od Dorsena, majka Dorsena je umrla i od tad on i njegov otac moraju svakodnevno raditi u rudniku kobalta kako bi zarađivali novac za hranu.

@DailyMail


Loading…

Comments

You may also like...