NA IVICI SUZA: Fotografija 14-godišnje djevojke pretučene u Aušvicu

Fotografije djece rata ostaju samo težak podsjetnik na brutalnu nepravdu, kao i ova fotografija preplašene 14-godišnje djevojke pretučene u nacističkom kampu…

pretučene

Aušvic je daleko iza nas, ali nisu fotografije 14-godišnje djevojke zatvorene u nacističkom kampu koje su uzete nakon što je ženski stražar pretukao palicom preko lica, fotografije koje i nakon 75 godina i dalje podsjecaju torturu žrtava zloglasnog Drugog svjetskog rata.

Poljakina Czesława Kwoka, 14, umrla je 1943. nakon tri meseca u Aušvicu. Kako bi se stvorio prostor za njemačku koloniju koju su gradili nacisti, mnogi su deportovani kao i Kwoka zajedno s njenom majkom od svoje kuće u jugoistočnoj Poljskoj

Na dolasku u Aušvic imala je broj 26947 istetoviran na njenom ramenu prije nego sto je divljacki pretucena od ženski zatvorski strazara, jer nije razumjela naređenja koja su joj bila upucena na njemačkom.

Oni su je smatrali “političkim zarobljenikom”, a njena kategorizacija se može videti u njenoj zatvorenoj uniformi koja ima crveni trougao sa “P”.

pretučene

Žrtva: Czesława Kwoka, 14, predstavljena u Auschwitz-u na ivici suza sa ranama po licu.

Zatvorenik Wilhelm Brasse, koji je umro 2012. godine, kasnije je otkrio da je stražarka tukla 14-godisnju Kwoku preko lica štapom.

Govoreći u dokumentarcu iz 2005. godine, gospodin Brasse je rekao: “Plakala je, ali ona nije mogla ništa učiniti. Prije nego što je fotografija snimljena, devojčici su suzile oči i krv curila iz reza na usni. ”

pretučene

Kwoka je umrla u martu 1943. godine, samo tri meseca nakon što je došla u Aušvic, nekoliko nedjelja nakon njene majke Katarzyne.

Njen portret je prikazan u Državnom muzeju u Auschwitz-Birkenau.


Loading…

Comments

You may also like...