Priča iz 1985-te godine – zadnji sati života djevojčice u vulkanskom blatu (OSJETLJIV SADRŽAJ)

Priča o smrti djevojčice i njenih 60 sati agonije i straha dok su drugi bespomoćno i očajno pokušavali da je spase.

U novembru 1985-te godine, vulkan Nevado del Ruiz je eruptirao tokom jedne večeri u Kolumbiji. Većina stanovnika u okolnim mjestima već su bili zaspali. Bila je to sasvim obična noć i niko nije imao pojma o tragediji koja će uslijediti. 150 godina je prošlo kako je vulkan ‘the Sleeping Lion’ izbio, a zbog udaljenosti vulkana, vlada je rekla da se nema oko čega brinuti.

Priča iz 1985-te godine - zadnji sati života djevojčice u vulkanskom blatu (OSJETLJIV SADRŽAJ)

Bilo je pogrešno takvo razmišljanje. Iako je vulkan bio udaljen oko 70 kilometara , erupcija je izazvala katastrofu blata, odrona i otpadaka koje je potpuno izbrisalo gradić Amero, zajedno sa još 13 drugih sela. Bilo je bez upozorenja. Nije bilo vremena za evakuaciju.

Odron koji se zvao Lahar, putovao je brzinom 30 km na sat, i uništio grad i sela zajedno sa 23.000 ljudi te večeri.

Priča iz 1985-te godine - zadnji sati života djevojčice u vulkanskom blatu (OSJETLJIV SADRŽAJ)

Prirodna katastrofa koja je stara 30 godina, još uvijek je srceparajuće sjećanje onih koji su preživjeli, koji su izgubili svoje najmilije, koji su u tim trenucima pomagali drugima, a neki su čak i uspjeli dokumentovati stravičan događaj koji je ostavio iza sebe uništeno sve, uljučujući i tijela mrtvaca.

Priča iz 1985-te godine - zadnji sati života djevojčice u vulkanskom blatu (OSJETLJIV SADRŽAJ)

Jedan od tavih dokumentovanja su vrlo osjetljive slike 13-godišnje djevojčice Omayra Sánchez, koja je bila zaglavljena u blatu pod ruševinama svoje kuće.

Fotografija koja je kasnije osvojila World Press Photo nagradu godine 1986.

Čak tri dana Omayra Sánchez je bila zaglavljena pod vodom dok su je drugi pokušavali izvući. Iako je znala da će umrijeti, Omayra je bila optimistična i dozvolila je fotografima i novinarima koji su se okupili da zabilježe momenat spašavanja. Razgovarala je s njima, molila se, jecala je, priznala je da je u strahu.

Priča iz 1985-te godine - zadnji sati života djevojčice u vulkanskom blatu (OSJETLJIV SADRŽAJ)

Radnici su sve činili što je bilo moguće da je izvuku iz blata , čak su razmišljali da je izvuku pumpom za vodu, ali je bilo nemoguće bez amputacije njenih nogu.
Obzirom na stanje bez kirurške opreme, doktori su vjerovali da je najhumanija stvar pustiti je da umre.

Treću noć Omayra je počela halucinirati, njene oču su promjenile u boju tamno crvenu, lice oteklo i ruke postale bijele.

djevojcica-4

Nakon 60 sati borbe za spasom, Omayra je umrla u jutarnjim satima. Svi koji su bili prisutni znaju vrlo dobro kakav je osjećaj biti potpuno nemoćan. Ono što su iskusili neće nikad zaboraviti.

Fotograf Jairo Higueria je izjavio da je tada jedina ona koja je ostala živa u talasu blata koji je pokosio sve. Proveo je do tri sata na mjestu i otišao. Kada je noć pala, bilo je teško da se vrati pa se vratio tek u jutro, kada je zatekao mrtvu. Plakao je kao i svi koji su izgubili u bespomoćnoj borbi za život djevojčice.

Ronioci su kasnije otkrili da su joj noge zajedno sa tijelom njene tetke bile prikovane za zid.


Loading…

Comments

You may also like...