Članovi porodice sijeku prste da oplakuju svoje mrtve!

Članovi porodice plemena u Novoj Gvineji oplakuju smrt voljenih odsijecajući svoje prste. Učasan način borbe sa boli koji još uvijek traje…

Gubitak voljene osobe nikada nije lako. I iako ne postoji pravi način da čovjek pobjegne od žalosti ili gubitka, kulture i religije širom svijeta su razvile razne načine kao se izboriti i pomiriti sa smrću.

Članovi porodice plemena u Novoj Gvineji oplakuju smrt voljenih odsijecajući svoje prste. Učasan način borbe sa boli koji još uvijek traje...

Ukoliko ste proučavali cross-kulturne studije, vidjeli ste da je ljudski izraz tuge univerzalan. Međutim, načini kojima se ljudi odnose s tim su vrlo različiti. Dok neke kulture na tugu reaguju na miran i dostojanstven način, drugi otvoreno prikazuju svoju patnju.

članovi porodice plemena

Pleme Dani u Nova Gvineja, koji uglavnom živi u Baliem dolini, nekad su bili poznati po odsijecanju segmenata svojih prsta kada voljena osoba ih napusti. Ovaj ritual se činio kako bi se izazvala fizička bol kao način tuge, kao i za smiraj i otjeravanje duhova.

članovi porodice plemena

Kada član porodice umre, sve žene koje su u nekoj vezi ili srodstvu umrlog dobrovoljno volontiraju da se odsiječe segment jednog od njihovih prstiju. To bi se učinilo omotavanjem konca oko prsta a zatim prerezalo sjekirom. Odsiječen dio prsta bi bio spaljen u pepeo i čuvao na svetom mjestu.

Uprkos činjenici da je praksa bila zabranjena, još uvijek možete vidjeti starijih članova plemena s nestalim prstima.


Loading…

Comments

You may also like...