Neke od ovih kulturnih rituala sigurno niste znali – BRUTALNO MUČENJE ŽENA!

Spaljivanje grudi, prisiljeni plač, prisilna ishrana – samo su neki od primitivnih rituala kojima se vrsi BRUTALNO MUČENJE ŽENA

Riječ ´Ritual´ obicno se definira kao ´religiozna ili svečana ceremonija koja se sastoji od niza akcija izvršenih prema propisanom nalogu´

Na prvi pogled sam termin zvuci dobro, ali ako pogledate malo dublje u danasnje kulturne rituale koji se jos uvijek prakticiraju u svijetu, iznenadicete se koliko upravo ovim ritualima podvrgava brutalno mučenje žena.

Cak u ovom savremenom dobu ovakvi rituali su prihvatljivi u mnogim zemljama.

1. Prisilna ishrana (Mauritania)
BRUTALNO MUČENJE ŽENA

U Mauritaniji, sjeverozapadnoj Africi, praksa pod nazivom ´leblouh`jos uvijek se prakticira u kojoj se zene pripremaju za buduci brak. Posto na ovom prostorima,u njihovoj kulturi gojaznost se smatra ´atraktivno´, djevojcice vec u ranoj dobi, 5 godina pa gore, forsiraju se na ishranu da budu puna veličina. Djevojcice i djevojke su primorane konzumirati ogromne kolicine hrane od strane starijih zena koje su nazvane ´Tovari´.

Iako ova praksa vodi ka ozbiljnim zdravstvenim brigama (u nekim slucajevima i smrt), majke ipak smatraju da je to najbolja opcija da se osigura svijetla buducnost njihovoj djeci.

Plačljivi brakovi (Kina)
BRUTALNO MUČENJE ŽENA

Ovaj veoma cudni obicaj praktikovan od Tujia naroda u Sichuan provinciji–jugozapadna Kina, datira jos od Quing dinastije. Od mlade se ocekuje da place svaku noc cijeli mjesec prije vjencanja. Stariji vjeruju da bi se susjedi zagledali u mladu i smijali joj se u facu ukoliko to ne bi ucinila.

Nakon deset dana placa mlade, majka bi joj se pridruzila i nakon deset dana nena zatim sestre, rodjake, od tetaka se isto ocekuje da se pridruze sve tako do dana vjencanja.

Spaljivanje grudi (Cameroon, Nigeria, Jzna Afrika)
BRUTALNO MUČENJE ŽENA

Ovo je vjerovatno jedna od najgorih praksi radjene zenama. U nekim kulturama u Nigeriji, Kamerunu i Juznoj Africi, mladim zenama se spaljuju grudi vrućim kamenjem. Naravno uz saglasnost roditelja, ova odvratna praksa je radjena radi prevencije silovanja.


Loading…

Comments

You may also like...